Miljömärkt el – ett bra miljöval

Bryr du dig som så många andra elkonsumenter om miljön och vill därför hitta en elleverantör som erbjuder miljömärkt el? I så fall har du hamnat på rätt hemsida för vi vill gärna hjälpa dig med att hitta en sådan elleverantör och att samtidigt handla ansvarsfullt och göra ett bra miljöval. Läs mer om detta på  billig-el.org

Att sälja miljömärkt el har blivit en trend bland elleverantör under den senaste tiden. För dig som konsument resulterar det flera förmåner ur detta; nämligen att det finns allt flera elleverantörer att välja på och att elkostnaderna därför sjunker. Att köpa miljömärkt el är alltså inte bara ett bra miljöval utan det blir även allt billigare. Men hur vet du att du köper miljömärkt el? Miljömärkt el är ofta el som kommer från vind- och vattenkraft eller andra förnybara energikällor. Men tänk på att det inte måste vara så och att det existerar olika miljömärkningar nuförtiden. Naturskyddsföreningens miljömärkning heter till exempel ”Bra miljöval” och om en elproducent vill ha denna märkning måste dennes el komma från förnyelsebar energi.

En ytterligare miljömärkning kommer från EPD. Förkortningen EPD står för Environmental Product Declaration, vilket är ett informationssystem som från början var svenskt och som nu är internationellt. Elproducenter får kalla sin el för EPD-el om de kan redovisa hur deras elproduktion går till, om och hur produktionen påverkar miljön negativt och om produktionen går till inom ramen av en särskild produktionsgaranti. Vill du alltså köpa miljömärkt el och göra ett bra miljöval så är det bara att titta på elleverantörens miljömärkning.

Comments are closed.