berika sitt mjöl med B-vitaminämnet folsyra

USA är ett av de länder som har valt att berika sitt mjöl med B-vitaminämnet folsyra. En omfattande analys har visat att detta bidrar till att upp mot tiotusentals liv räddas – varje år.
Det verkar som att folsyra har bidragit till att minska dödsfallen i hjärtinfarkt och stroke.

För amerikanerna har det främsta argumentet för att berika mjölprodukter med folsyra varit att minska förekomsten av fruktade fosterskador, framför allt ryggmärgsbråck. Nedgången i antalet fosterskador har också bekräftats i flera studier, bland annat från Kanada. Men folsyrans roll för hjärtinfarkt, slaganfall och cancer uppmärksammas alltmer. Den första rapporten från USA om hur hjärtinfarkt och slaganfall påverkas av folsyra i mjöl visar att minskningen har blivit tre gånger större sedan man införde folsyraberikningen 1997.

Tack vare folsyra i mjölet verkar det som att 31 000 dödsfall i stroke och 17 000 i hjärtinfarkt per år kan ha förhindrats, det slår forskarna fast. I Sverige har man valt att inte berika mjöl eller några andra livsmedel med folsyra så vi som tror på folsyrans effekt får ta och äta mycket livsmedel som innehåller fylat: mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och kikärter, såväl som linser, frukt och bär. Folsyra går också att ta som tillskott och det brukar vara en tablett om dagen som gäller för att få i sig rätt halter. Vill man vara säker på att få i sig rätt halter av folsyra kan tillskott vara att rekommendera eftersom kroppen har lättare att ta upp vitaminet i den formen. folsyra.org

Comments are closed.